Minua on viimeaikoina mietittänyt sellainen asia kuin matkiminen. Tuskinpa kovinkaan moni haluaa oikeasti olla kuin kopio toisesta vailla minkäänlaista omaa tyyliä tai näkemystä. Voihan tietysti olla, että joillakin oikeasti on täysin samanlainen tyyli tai näkemys jostakin asiasta ja he haluavat myös näyttää sen. Minua - enkä varmaankaan ole ainoa - inhottaa olla kuin jonkun toisen kopio. Meistä jokainenhan on kuitenkin yksilö omine mielipiteineen ja ajatuksineen. Huom. tämä on siis vain minun mielipiteeni.

1537783.jpg

Kokemuksen kautta voin sanoa, että ainakin minusta on todella raivostuttavaa, kun eräänä päivänä huomaat, että joku tuttavapiirissäsi on hankinnut täysin tai lähes samanlaisen vaatteen kuin sinulla. Ja nimenomaan tuttavapiirissäsi siten, että kyseinen henkilö on varsin hyvin nähnyt vaatteen sinun päälläsi monet kerrat. Minusta ainakin on inhottavaa enää käyttää lempipaitaansa yhtä suurella innolla, kun vieressä yhtäkkiä istuukin kopio.

1537782.jpg

No, mikä sitten mielletään matkimiseksi? Minusta henkilön voi sanoa matkivan, kun hän tieten tahtoen yrittää kopioida jonkun toisen tyyliä tai jotakin muuta henkilökohtaista asiaa. Esimerkki: Sinulla on neuletakki, josta pidät ja jota käytät usein. No, eräänä päivänä huomaatkin eräällä kaverillasi, jota näet joka päivä esimerkiksi koulussa ja joka todellakin on nähnyt neuletakkisi ja kehunutkin sitä, täysin samanlaisen. Olet ostanut omasi jo kuukausia sitten, joten kyse ei voi olla sattumasta. Kaikenlisäksi tämä kyseinen "kaveri" käyttää neuletakkiaan täsmälleen samallatavoin kuin sinä, lähes samanlaisten asusteiden kanssa. Tämä ei todellakaan ole mukavaa, varsinkaan kun tästä lähtien tämä sama henkilö kopioi vaatteitasi, kenkiäsi, asusteitasi, hiuksiasi ym. yhä enemmän ja suoremmin. (Tämä oli siis vain esimerkki!) Tällöin kyse ei ole enää mistään viattomasta esimerkin hausta, vaan kyse on suoraan matkimisesta. Ja kysynpä vaan kuka todella nauttii tästä?

1537780.jpg

Matkijalla saattaa olla huono itsetunto tai ideioiden puute, mutta jokatapauksessa mielestäni kopioidessaan suoraan esimerkiksi jonkun toisen vaatteita, on kysyttävä häiritseekö se vaatteiden omistajaa. On tietysti eri asia moniko todellinen matkija kehtaa näin tehdä.. Matkimistakin on erilaista ja ymmärrän hyvin ideoiden ja vinkkien etsimisen esimerkiksi ystävältä tai joltakin julkkikselta, eikä tässä ole mielestäni mitään pahaa. Onhan aivan eriasia ihailla jonkun vaatteita tai tyyliä ja saada siitä ehkä innoitusta omaansa, kuin mennä suoraa päätä ostamaan samanlainen neuletakki tai koru...

Mitä mieltä itse olet?

Kuvat: täältä